LOS PATÉS VEGETALES

   Cursos ¨ Tallers ¨  Receptari

visita virtual a l'escola de cuina (video)  ¨ Tel. 93 727 37 16 - 665 966 039 

       CONTACTA


UNA MANERA DE HACER BOCADILLOS NUTRITIVOS


Tècnica de treball
                                                                                                                                                                 

Tècnica:          Sofregit.
Foc:                 Suau
Temps:            5 a 20  minuts

Descripció:

Un entrepà es sempre una lluita entre el costum i la necessitat nutritiva del cos. Aprofitar els nutrients d’un entrepà de embotit, formatges o truites es difícil.


No es pot discutir que l’entrapà s’ha convertit en el recurs ràpid per picar, berenar i inclús dinar o sopar.

Per digerir el pa el sistema digestiu fa suc gàstric alcalí; mentre que per pair l’embotit., la truita o el formatge es necessari suc gàstric àcid.

El problema es que les dos coses a l’hora son incompatibles perquè àcid i bàsic s’anul·len entre ells.

El resultat es que en aprofiten una mínima part de l’entrepà, entorn al 5%. La resta en anul·lar-ne fermenta –el pa- o es podreix –la proteïna animal-

La solució es mirar con es combinen els aliments.

El pa es proteïna vegetals – sobre tot si es de bona qualitat, es a dir, ecològic i fet amb farina sencera i llevat mare com s’ha fet els darrers mil·lennis fins ara-

El formatge, els ous, les carns i els embotits son proteïnes animals

Tant les proteïnes vegetals com les animals combinen be amb totes les verdures.

Però no combinen be entre ells. Resumint: proteïna vegetal i proteïna animal, s’han de menjar per separat per tal de treure’m el màxim profit dietètic.

Altre cosa es que feu un bon entrepà del que més us agradi de manera festiva i molt esporàdica, per donar-se un gust vaja.

 Aquí us explico 5 receptes que us permetran fer entrepans amb bon pa i bona proteïna vegetal per fer entrepans de diari per la feina, el berenar, un sopar....



Hummus
                                                                                                                                                                 



400grs. Garbanzos hervidos
1 limón, 2 dientes de ajo
1 cucharada de aceite de oliva
1 cucharada de pasta de sésamo
Una pizca de sal
Una pizca de pimentón rojo picante
Unas semillas de comino


 Pon  en el vaso de un túrmix los garbanzos, el zumo del limón, los dientes de ajo, el aceite, el tahini, la sal y el comino.
 Pasa el túrmix hasta que se haga una pasta compacta.


Agrega un poco de agua  caldo vegetal hasta conseguir una textura suave y aún sólida. Servir frío, con un poco de pimentón espolvoreado y un chorrito de aceite de oliva.

Cómelo acompañado de pan de pitta y/o verduras crudas, tipo zanahoria, apio, hinojo,... Buen provecho









Paté de Nous i Carbassa
                                                                                                                                                                 

150 g de carbassa, 100g de nous picades

50g de parmesà rallat, 1 ou dur

100g de pa integral, 50g de mantega

orenga, pebre, oli d’oliva, aigua i sal


Fes trossets la carbassa i passa-la per  la paella amb la mantega.   

Afegeix-li el pa remullat amb aigua i escorregut.

Als 15 minuts, posa les espècies, l’ou bullit i esmicolat i el formatge.

Deixa 5 minuts més i  ja pots tirar-hi les nous ben trinxades

Remena be i  retira-ho tot del foc. Deixa reposar 2 hores a la nevera abans de servir.

Aquesta és una recepta festiva, ja que el formatge i l’ou, no lliguen del tot amb el pa. L’opció del tot dietètica fora augmentar 50 g més de carbassa, de nous i de pa per evitar el formatge i l’ou. No queda un sabor tan pronunciat, però es bo i agradable, tot i que si afeixeu un xic d’olivada o romesco, esdevindrà un paté ben bo i nutritiu.










Paté de Berenjenas
                                                                                                                                                                 

1 Berenjena
Media Cebolla
Aceite de oliva 1dcl
Sal Marina
Una cucharadita de salsa de soja
Fécula de patata, la que admita
Orégano y una pizca de Jengibre
3 cucharadas de harina integral.
1 Dl. de leche de vegetal

Recepta

Se pocha la berenjena pelada y cortada en daditos con el aceite y la cebolla. Se sala acompañándola de las especias.

Se retira del fuego y se introduce en una batidora con la harina, la fécula de patata  o patata hervida-, y la cucharadita de salsa de soja, y la leche vegetal

Se tritura hasta que no queden grumos y obtengamos una pasta homogénea, como el paté corriente.

Se deja enfriar a temperatura ambiente y después se conserva en el frigorífico.







Paté de Setas y Nueces
                                                                                                                                                                 

2 cucharadas de aceite de oliva
2 cebollas
2 dientes de ajo bien picados
450 g de setas
100 g de nueces peladas
2 huevos duros picados ó
120 g de miga de buen pan remojada en leche vegetal
Sal


Calentar el aceite. Echar las setas, cebolla y ajo y esperar a que se ablanden.

Batir con la batidora hasta optener un puré

Echar en un cuenco y mezclar con el resto de los ingredientes

Verter en una fuente y dejar enfriar en la nevera durante varias horas.










Paté de Champiñones
                                                                                                                                                                 

1 cebolla 
1 kg. de champiñón 
Perejil, ajo, sal
Pimienta (se puede sustituir por orégano) 
3 cucharadas soperas de harina 

Triturar el champiñón y la cebolla. Rehogar en un recipiente (yo lo suelo hacer con agua y un poco de aceite).

Cuando está casi hecho el champiñón añadir la harina y darle unas vueltas para que se cocine bien durante unos minutos.

Finalmente apagar el fuego y añadir el ajo y el perejil cortados muy finamente y la pimienta u orégano. Dejar enfriar y listo

Hay que tener en cuenta que los patés siempre saben mejor al día siguiente de haberlos preparado. 

Espero que disfrutéis esta receta de exquisito paté que también podéis usar como relleno para unos canelones. 


Txus Zubéldia, Cocinero © 2011

C. Borrell, Nº 9. Sabadell. Barcelona
Tel. 93 727 37 16 / 665 966 039







No hay comentarios: