INFUSIONS i TES

   Cursos ¨ Tallers ¨  Receptari

visita virtual a l'escola de cuina (video)  ¨ Tel. 93 727 37 16 - 665 966 039 

       CONTACTA


Me volvéis a pedir las recetas para hacer tés e infusiones. Estas recetas las edité en 2008. El pasado verano -2010-,  Ramón, el herborista del mercado central de Sabadell falleció. A los tres meses también moría su mujer. Hay personas que conozco ahí detrás de las paradas del mercado desde que yo tengo memoria. A veces piensas que siempre estuvieron ahí y que estarán siempre. Como veis LOS APÓSTOLES DEL MERCAT, también se van. Ahora queda en la parada su hijo. Josep siempre estuvo en la parada con sus padres y aunque ese espacio es pequeño ahora da la sensación de enormidad viéndolo solo con sus paperinas y la cuchara de plástico rellenando bolsistas herméticas con tes, especias y hiervas. Mi recuerdo para esta familia y todo el ánimo y cariño para Josep.


Sou ja molts els que em demaneu la recepta de te que us faig qan veniu a la cuina als tallers o xerrades.
Aqui en teniu la recepta del te, i de les herbes.
Veureu que hi han les tranquilitzants, digestives i pel refredat.
Si aneu al mecat Central de Sabadell, el sr. Ramón de la Botiga RAFART us ho donarà ja barrejat.
Si ho heu de fer vosaltres barrejeu dins un tarro de vidre les herbes de la fórmula a raó d'una culerrada sopera de cada.
Els tes i les infusions d’herbes són la base, des de fa molts segles, de la medicina preventiva MediterràniaAquesta és la meva recepta personal per aconseguir infusions i tes que agradin a tothom:
Base per fer tes i infusions – Aigua d’en Txus -

· 5 claus d’olor, la pell de 2 llimones, 2 cm de regalèssia
· 7 talls prims de gingebre, 1/2 branca de canyella, 2 litres d’aigua

Poseu-ho tot dins d’una tetera o olla i feu-lo bullir a foc suau durant 30 minuts.
Aquesta decocció és la que faig servir més sovint per fer els meus tes i infusions.
Hi ha vegades que hi poso til·la natural ja que es una fulla que ha de bullir al menys 5-10 minuts per alliberar les seves propietats

Per fer un bon té

· 1 litre d’aigua d’en Txus, 1 bossa de te verd o vermell
· El suc de 2 llimones, 100 g de sucre negre, mel, concentrat de poma...

Bulliu aigua i feu el te. Llenceu el té resultant i quedeu-vos amb la bossa.Escalfeu l’aigua aromatitzada -la d'en Txus- a punt d’ebullició i afegiu les dues bossetes bullides per un litre durant 3-4’.
Coleu i guardeu el te per una altre utilització encaraAfegiu el suc de llimona i l'edulcorant que us agradi -o sense edulcorar-

Per fer les herbes – les mides de les herbes en culleradetes de cafè amb llet per litre-

1 litre d’aigua d’en Txus, 1 cullerada de menta poleo 1 cullerada de camamillaEl suc d’una llimona, 100 g de sucre negre o mel o edulcorant al gust.
Ara afegiu segons el cas:· Tranquil·litzants Melissa, Sàlvia, pasinflora, til·la, valeriana· Digestives: Mil-en-rama, Mª Lluïsa, Boldo, Melissa· Refredat: Arrel de malbabisco, Isop, yemas de abeto, eucaliptus, pulmonària, tusílago, agrimònia, flor de malva.
Es procedeix igual que amb el té.
Nota: Tant les herbes com el te es reutilitzen 3 vegades. Podeu fer la beguda freda, tèbia o calenta. Es pot guarnir amb pomes fresques, préssec, albercoc, raïm... tot tallat a grills


Txus Zubéldia, Cocinero © 2011

C. Borrell, Nº 9. Sabadell. Barcelona
Tel. 93 727 37 16 / 665 966 039

No hay comentarios: