GALL CENDRA A LA CATALANA


   Cursos ¨ Tallers ¨  Receptari

visita virtual a l'escola de cuina (video)  ¨ Tel. 93 727 37 16 - 665 966 039 

       CONTACTA


Ingredients:

Per 11 persones o més d’un àpat
1 pollastre ecològic:
Gall Cendra Pota Negra 
100 g d’ametlles, 20 g julivert picat
1 got de vi de magrana
2 cebes grans, un bitxo, una branca de romaní i una infusió de safrà
Brou dels menuts per cobrir

Per començar necessitem un au de corral que hi havia voltant per aquestes terres fa més anys dels que jo tinc:  El Gall Cendra de Pota Negra ecològic

D’això el meu amic Fermí Cardona del mercat central de Sabadell en sap lo seu. Demaneu-li per fer aquesta recepta i us prepararà com veieu a la foto. Si sou de fora Sabadell no dubteu en acostar-vos, val més que la pena.

Com que ja no es fa vi de magrana, jo poso a macerar una ampolla de vi blanc del Penedès de ben bona qualitat amb una copa de brandi i els grans d’una magrana lleugerament aixafada d’un dia per l’altre. Si agrada també es pot fer amb el vi  negre de criança.

Comencem: Fregiu el Gall dins una cassola de ferro colat o fang amb bon oli. Retireu i reserveu.

Dins el mateix oli fregiu el fetge tallat a filetets. Retireu i poseu-lo al morter amb les ametlles i 3 grills d’all feu la picada.  Un cop ben picada desfeu-la amb la infusió de safrà

Dins el mateix oli, tireu la ceba picada i un cop sofregida tireu el vi i deixeu escalfar.  Afegiu el Gall, el romaní i el bitxo i deixeu que s’evapori tot l’alcohol.

Tireu el brou fet amb els menuts i les potes cremades i pelades del Gall, fins a cobrir lleugerament. Deixeu coure fins que el Gall sigui ben tendre. Afegiu la picada i deixeu coure fins que la salsa quedi ben espesideta. Llest per gaudir de la qualitat, l’historia i la vida.  


Aquesta recepta es antiquíssima surt al llibre Sent Soví, el primer llibre de cuina conegut.  En aquell temps no hi havia tomàquets ni pebrots ni patates així que les guarnicions anaven amb el temps: cebetes o escalònies bullides i fregides lentament amb oli, llard i mel ,  bolets, naps escalivats, faves, pèsols... 


Txus Zubéldia, Cocinero © 2011

C. Borrell, Nº 9. Sabadell. Barcelona
Tel. 93 727 37 16 / 665 966 039

No hay comentarios: