SABÓ- com reciclar l'oli de la cuina


Molts us heu donat compta que faig servir sabó de veritat. I es clar, pregunteu.
Doncs el sabó que faig servir a la meva cuina prové de l’oli que ja he fet servir convertit en aquest sabó. Aquí en teniu la recepta, mes fàcil que fer maionesa.

Ingredients:
1 litre d’oli brut de fregir
1 litre d’aigua - millor de pluja -
160 g de sosa càustica de 90 %
20 a 40 ml de essència que us agradi de venda en farmàcies.
També podeu substituir 200 ml d’aigua per 200 ml de suavitzant de la roba.

Utensilis:
Una olla d’acer inoxidable o una galleda o gibrell de plàstic o fang esmaltat.
Una cullera de fusta o rasera inox.
Ulleres de protecció i guants de goma
Procediment:

Posa’t els guants i les ulleres. Es bona idea un davantal de cuina de plàstic.

Tira l’aigua dins una galleda i ves afegint poc a poc la sosa remenant amb una cullera de fusta o una rasera inox. -jo faig servir la túrmix -fins que es desfasi.

Compte, la temperatura de l’aigua va pujant fins els 80º a mida que es desfà la sosa. Un cop ben dissolta, deixa-la refredar fins els 35º per poder-la afegir a l’oli Aromatitza l’oli amb 40 gotes de l’oli essencial que t’agradi, de romaní, mandarina, espígol... Segons pel que ho facis servir després, de pi per la cuina, d’espígol per la rentadora, de mandarina per mans i cars...

Ves tirant l’oli aromatitzat dins la cassola com qui fa maionesa.

Quan el sabó tingui la textura de la mel, deixa de remenar. i envasa-ho al recipient que t’agradi.

Per fer patilles, jo ho faig en tapers d’un sol us de 500 g i l’omplo fins la meitat.

Per fer sabó líquid per la cuina o la rentadora ho fai amb 4 litre d'aigua en comptes de 1 que diu aquesta recepta.

El sabó quan reposa es dissocia del llegiu, es a dir que veureu que sota una capa que es fa densa a les oques hores hi ha un líquid. Aquest líquid es llegiu. Si feu un forats al vostre motlle, el llegiu drenarà al recipient o safata que hi poseu sota. Si no ho feu el llegiu s’acabarà evaporant.

Aquest llegiu el podeu fer servir com a tal, per netejar la nevera, els lavabos...
El sabó comença a quallar a les 24 a 48 hores, aleshores, si l'heu fet en un recipient gran , el podeu tallar a la mida que vulgueu amb un simple ganivet com qui talla formatge tendre.

L’heu de deixar madurar o reposar al menys un mes - jo ho deixo varis mesos, sempre tinc un prestatge al magatzem amb 3 tapers enormes sen se tapa plens de pastilles tallades tacos de 100 g-

Després d’un mes ja es pot fer servir. El millors per fer sabó líquid son els envasos d’aigua de 5 o 8 litres. -el sabó líquid també necessita un mes de repòs.

1 comentario:

SALVEM TOST dijo...

NO SE SI HO DIUS PERÒ PER SI DE CAS, JO HI AFEGEIXO POLVOS DE TALC. S'ASSECA MES AVIAT...