COM FER MONGETES DEL GANXET















Tècnica per fer les Mongetes

1
Primer de tot feu un sofregit de temporada. Us recordo:

1. 5 vegetals de temporada com a mínim,
2. sofregit de ceba i all al menys mitja hora a foc minso.
3. La resta tallat al mateix tamany entre ells una altra hora.
4. Personalitzeu el sofregit, sobre tot si esteu fent favada o mongetes estofades - un xic de xoriç i botifarró esmicolats... - un xic vol dir una mica!

2
Fem del sofregit un guisat:


Tireu una mica de vi blanc, i deixeu evaporar – pot ser negre si us agrada– penseu que podeu cuinar amb el mateix vi que heu de servir el plat.
Tireu la carn, el peix les verdures saltejats
Afegiu brou de carn o au, brou vegetal o fumet segons els cas sense cobrir de tot i deixeu coure a foc ben suau fins que tot sigui ben fet i concentrat
Reserveu, guardeu o congeleu.


3



Muntem l’estofat de mongetes o Favada.
Remulleu amb aigua bona al menys 8 hores
Assabenteu-vos de que es tracta de mongetes de l’any
Teniu preparat el guisat
Les guarnicions apunt




Tècnica per fer les Mongetes (II)


Maneres de fer

Mongetes vídues

1. Poseu l’aigua o brou a bullir
2. Tireu un tall de cansalada, 2 alls trencats, una fulla de llorer, un bon raig de vi blanc – opcional – i un raig d’oli d’oliva i les mongetes, tot en fred.
3. Quan comenci el bull, tireu un bon got d’aigua freda per “espantar-les”
4. Deixeu que torni a arrencar el bull.
5. Tapeu i deixeu coure durant 1, 5 hores a foc minso, tapades i amb el difusor de flames.


Mongetes estofades

1. Dins una olla catalana o cassola de terrissa, disposeu el sofregit
2. Tireu les mongetes remullades –podeu aprofitar l’aigua del remull -
3. Afegiu brou fins cobrir
4. Tireu les carns saltejades o ja estofades
5. Quan comenci el xup-xup, tapeu i poseu a foc minso amb difusor durant 1,5 hores.

Mongetes Guisades

1. Enriquiu al gust un sofregit ja fet
a. Xoriç i/o butifarró esmicolat, vi negre o blanc,
b. tinta de calamars o sípia, picades diverses, pèsols, carxofes fregides..
c. per acabar: qualsevol cosa que voleu posar perquè us agrada.
2. Tireu les mongetes ja cuites
3. Poseu les guarnicions i deixeu fer 20-40 minuts
a. Cloïsses, bacallà, ous durs de guatlla...





Tècnica per fer les Mongetes III


Altres truquets


El tipus de mongeta es el que fa el guisat o l’estofat per tant, primer


o Trieu el tipus de mongeta
1. Filaire o del ganxet
2. Mongeta de Favada Asturiana –d’Astúries-
3. Mongetes o fesolets de Santa Pau
4. Mongetes pintes del Maresme
5. Mongetes Pilaricas de l’Aragó
6. N’hi ha moltes més, tasteu i no us talleu

o Cal personalitzar els sofregits
1. si es una favada, tireu al sofregit una mica xoriç i botifarró esmicolat
2. Si voleu fer mongetes negres tireu tinta de calamar o sípia per fer-les amb calamars, sípies, gambetes pelades amb cloïsses..
3. per fer-les amb guisat, poseu al sofregit salsa de tomàquet o unes cullerades de romesco...

o Les guarnicions
1. Con que les mongetes couen en una hora i mitja, no podeu posar a fer-se amb elles aliments que es desfarien amb una cocció tant llarga per tant:
2. Aquí em de parlar ja de mongetes viudes – ja cuites- que es tiren a un guisat previ com els de:

3. Cloïsses, gambes, peixos en general, bacallà dessalat en tall, pollastre, conill... es millor afegir-ho al sofregit o be quan queden uns pocs minuts per acabar el guisat, com es el cas del xoriç a talls, el botifarró – morcilla -...
· La resta de carns i peixos que necessiten ser estofats els podeu fer a l’hora amb les mongetes, ja que couen en la mateixa hora i mitja.
· Costelles de poc i vedella, xai, xocos, bou, senglar...

1 comentario:

Puck dijo...

Hola,
Estava buscant la recepta per a fer sabó i he trobat la teva pàgina. La veritat es que la trobo súper interessant, moltes felicitats per aquesta feina.
D'altra banda tinc una série de preguntes respecte a aquest tema; El sabó.
1) Aquest lleixiu durant quant de temps es pot conservar?
2) Quan parleu de sabó líquid per la rentadora.....En quines quantitats s'ha de posar??, no fa malbé la rentadora???

3) Sabríes on puc trobar la recepta per fer sabó usant cendra i en quines quantitats en comptes de sosa??

Va ja veus que vaig una mica perduda.